Telefoane pliabile în 2023: cele mai bune opțiuni
Telefoanele pliabile sunt controversate ca urmare a compromisurilor pe care trebuie să le faci în utilizarea zilnică și a prețurilor ridicate.
Totuși, gama de opțiuni pentru utilizatori se mărește regulat, iar în prezent cele mai populare modele sunt Samsung Galaxy Z Flip, Huawei Mate X, Samsung Galaxy Fold și Motorola Razr.
În ultimii ani, smartphone-urile de top au sosit pe piață cu ecrane din ce în ce mai mari, de multe ori în zona de 6 inch, iar producătorii au mizat în general pe un format al ecranului de 18:9, 19:9 sau chiar 20:9 pentru ca acestea să rămână relativ ușor de ținut în mână în timpul utilizării.
Concomitent, tehnologiile prezente pe smartphone-uri s-au maturizat, iar noutățile majore de la o generație la alta sunt din ce în ce mai puține.
Prin urmare, producătorii au căutat o nouă nișă de produse, iar soluția găsită a fost cea a telefoanelor pliabile. Principalul avantaj al acestora este formatul semnificativ mai mic atunci când nu folosești telefonul, adică atunci când telefonul este de regulă în buzunarul pantalonilor sau în geantă. În plus, unele telefoane pliabile au un format al ecranului 4:3, ceea ce îl apropie mai mult de formatul clasic al unei tablete, un avantaj important pentru cei care au nevoie să lucreze frecvent cu aplicații de productivitate precum gama Office.
Pe de altă parte, cel puțin pentru moment, telefoanele pliabile au și o serie de dezavantaje importante, iar primul dintre ele este fiabilitatea. Întrucât ne aflăm la primele generații de telefoane pliabile, rezistența ecranului la o serie îndelungată de plieri este încă îndoielnică. În plus, din cauza construcției în sine, suprafața ecranului nu poate fi acoperită cu soluții moderne precum Gorilla Glass, ci doar cu un strat flexibil din plastic predispus la zgârieturi.
De asemenea, platforma hardware nu este de regulă de ultimă generație, iar greutatea telefonului este ridicată. În acest context, prețurile mari ale telefoanelor pliabile, inerente unei tehnologii nou apărute pe piață, reprezintă un alt obstacol semnificativ în calea achiziției.
Telefoane pliabile în România
Pe piața din România există deja o serie de telefoane pliabile, iar altele deja anunțate urmează să sosească în curând în magazine.
Samsung Galaxy Z Flip
Lansat simultan cu gama Galaxy S20, noul Samsung Galaxy Z Flip este un telefon pliabil care se închide pe lungime, într-un mod asemănător cu vechile telefoane cu clapetă.
Ecranul are o diagonală de 6.7 inch și folosește un format înalt de 22:9 și o rezoluție de 1080×2636 pixeli, iar Samsung a adăugat un strat de protecție Ultra Thin Glass despre care afirmă că este “mai rezistent” la zgârieturi. În plus, pe carcasa exterioară există și un ecran secundar cu diagonala de 1.1 inch care oferă acces rapid la notificări și selfie-uri atunci când telefonul este pliat.
Din punct de vedere hardware, indiferent de regiune, Z Flip mizează pe un chipset Qualcomm Snapdragon 855+ de generație anterioară, 8 GB RAM, spațiu de stocare de 256 GB și conexiune 4G, fără opțiune 5G.
Senzorul principal al camerei foto are 12 MP cu f/1.8 și pixeli de 1.4 µm, în timp ce senzorul ultra-wide are tot 12 MP, dar f/2.2. Între timp, camera pentru selfie-uri are 10 MP. Nu în ultimul rând, bateria are o capacitate decența de 3.300 mAh.
Pentru moment, Samsung Galaxy Z Flip nu este disponibil în România, însă pe piața europeană poate fi comandat începând din 14 februarie pentru un preț de 1.500 de euro, echivalentul a circa 7.200 lei.
Huawei Mate X
Rivalii de la Huawei au prezentat încă de anul trecut un telefon pliabil pe nume Mate X, care are un format complet diferit: ecranul este pliabil pe exterior și are o formă aproape pătrată, pentru a oferi o experiență de lucru complet diferită de telefoanele obișnuite.
În acest caz vorbim despre un eran OLED cu diagonală de 8 inch și rezoluție 2200 x 2480 pixeli care atunci când este pliat poate fi utilizat ca pe un telefon cu ecran de 6.6 inch de format 19.5:9 și rezoluție 1148 x 2480 pixeli.
Platforma hardware este propulsată de un chipset proprietar HiSilicon Kirin 980 cu 8 GB RAM și spațiu de stocare de 512 GB, în timp ce camera foto este cvadruplă. Astfel, există un senzor principal de 40 MP, un senzor ultra-wide de 16 MP, unul telephoto de 8 MP și o cameră de adâncime TOF 3D.
De departe, un avantaj comparativ cu concurența este acumulatorul de 4.500 mAh care se încarcă cu 55 W.
Totuși, livrările sunt încă limitate, iar prețul oficial de 2.150 de euro, echivalentul a peste 10.000 lei, ar trebui să te pună pe gânduri, mai ales că în luna martie Huawei va prezenta o versiune îmbunătățită.
Samsung Galaxy Fold
Primul telefon pliabil lansat de Samsung a fost însă Galaxy Fold, care a fost retras temporar din cauza unor probleme de funcționalitate a ecranului. Acesta are un ecran de 7.3 inch cu rezoluție 1536 x 2152 pixeli care se pliază pe interior pentru a oferi utilizatorului un display SuperAMOLED de 4.6 inch și rezoluție 720 x 1680 pixeli în format 21:9.
Pentru platforma hardware, Samsung a optat la vremea respectivă pentru un chipset Qualcomm Snapdragon 855 acompaniat de 12 GB RAM și de 512 GB spațiu de stocare, în timp ce acumulatorul are o capacitate de 4.380 mAh și se încarcă cu o viteză de 15 W.
Camera foto este triplă și include deja-tradiționalul arsenal al telefoanelor de top: senzorul principal are 12 MP și stabilizare optică a imaginii, un senzor ultrawide de 16 MP și un senzor telephoto de 12 MP cu zoom optic 2x.
Samsung Galaxy Fold este singurul telefon pliabil disponibil în marile magazine online din România, iar prețul este de aproximativ 9.500 de lei.
Motorola Razr
La sfârșitul anului trecut, Motorola a prezentat propriul său telefon pliabil, pentru care a adoptat un nume cu rezonanță istorică: Razr.
De data aceasta vorbim despre un smartphone pliabil cu un mecanism “de clapetă” asemănător cu Z Flip, iar ecranul principal este P-OLED, are o diagonală de 6.2 inch și o rezoluție de numai 876 x 2142 pixeli, adică HD+. Atunci când telefonul este pliat se activează și un ecran secundar G-OLED cu o diagonală de 2.7 inch și rezoluție 600×800 pixeli.
Platforma hardware este una mid-range, cu chipset Qualcomm Snapdragon 710, 6 GB RAM și spațiu de stocare de 128 GB, în timp ce camera foto de 16 MP este acompaniată de un senzor de adâncime TOF 3D. Acumulatorul are doar 2.510 mAh.
Lansarea lui Razr este programată în prima parte a acestui an.
Concluzii
Cel puțin pentru moment, telefoanele pliabile reprezintă mai degrabă un experiment, ca urmare a inerentelor probleme de fiabilitate, iar astfel de modele vor rămâne o bună perioadă de timp doar o nișă îngustă, ca urmare a prețurilor ridicate.
Pe parcursul anilor, este însă posibil ca telefoanele pliabile să se dezvolte, să devină mai accesibile și, implicit, să stârnească mai mult interes pentru clienții finali.
Ionuț
30 iulie 2020 la 14:32
Salutare, cât costă și dacă aveți și adresa de Facebook, aștept un răspuns cu preturile la 📱 telefoane pe care le aveți în stoc, mulțumesc pentru înțelegere